Julia Henneman

 

Haarlem, 19 december 2017

Maernhoudt & Henneman tonen BEINGS in het Kleinste museum van Haarlem

In Het Kleinste museum van Haarlem is nu de collectie BEINGS van Maernhoudt & Henneman te zien. Een van de specialiteiten van Julia Henneman en Sarah Maernhoudt  is het maken van 'Levende Etalages'. Het Kleinste museum van Haarlem vult zich langzaam met de 30 foto’s uit de collectie BEINGS. Henneman neemt zelf ook plaats in de tentoonstelling.

BEINGS gaat over kijken en bekeken worden. Wat brengt een blik teweeg waarmee je bekeken wordt? Wat is het effect van de ogen waarmee je naar anderen kijkt? En welke manier kies je om jezelf te bezien? Om dit nog spannender en vooral interactief te maken zal Henneman op de zaterdagen live plaats nemen in het Kleinste museum van Haarlem.

Op de zaterdagen 23 en 30 december 2017 en op 6, 13 en 20 januari 2018 is Henneman van 13-17 uur aanwezig in het Kleinste museum van Haarlem en kijkt ze  naar de toeschouwers. Op zaterdag 20 januari 2018 zal Julia om 14.00 haar tijdelijke verblijfplaats feestelijk verlaten in het bijzijn van stadsdichteres van Haarlem Willemien Spook. Dan zal ook het fotoboek met alle 30 foto’s uit de tentoonstelling gepresenteerd worden. Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Het kleinste museum van Haarlem

Het kleinste museum van Haarlem is opgericht door Kunst centrum Haarlem en is  gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 119, is 24 uur per dag geopend en te bezoeken vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een uniek voorwerp of verzameling van een min of meer bekende Haarlemmer.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EXTRA INFORMATIE over Maernhoudt & Henneman

Julia Henneman (5 mei 1955 ) is geboren op een gammel woonbootje in het Spaarne en groeide op in de Vijfhoek. Henneman doorliep het Kennemer Lyceum en vanaf haar 15e speelde en zong ze daar in schoolmusicals, geschreven en geregisseerd door Lennaert Nijgh. Ze ontdekte dat ze op een podium thuis hoort. Henneman: 'Het was letterlijk en figuurlijk een verademing, daar op die planken in de Stadsschouwburg kon ik tenminste de waarheid spreken zonder klappen en straf te krijgen!’ Via de Rijkskweekschool en de Rietveld-academie Ruimtelijke Vormgeving, stapte Henneman over naar de Toneelacademie en werkte vervolgens 30 jaar als actrice bij verschillende ensembles. Het werken met theatermakers en kinderen in de vluchtelingenkampen in de bezette Palestijnse gebieden in 2001 veranderde haar leven en doelen als mens en als kunstenaar.

Sinds 2008 woont en werkt ze weer in Haarlem. In 2013 / 2014 runde ze in Bloemendaal de Venetiaanse Kamer, een 'satellietstation' voor beginnende kunstenaars en oude rotten en ze ontwikkelde als vormgever haar 'levende etalages'. Vanaf 2014 is Henneman lid van Bloemendaalse Kunstkring Fiore. De Gemeente Bloemendaal kocht begin 2017 haar community-art project Operatie Lotus, dat nu in het Gemeentehuis aldaar getoond wordt als voorbeeld voor de politiek en ter stimulans van burgerinitiatief.

Sinds 2016 vormt Julia Henneman een duo met Sarah Maernhoudt (1974, Nieuwpoort). Sarah is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, woont in en werkt sinds 20 jaar vanuit de Haarlemmermeer. Samen ontwikkelen ze helende kunst. Het afgelopen jaar organiseerden ze 7 voorstellingen en concertante performances voor en met bewoners van voormalig Psychiatrische Inrichting Vogelenzang. Ook maakten Maernhoudt & Henneman daar hun foto-serie LOCKHORSES en hun video-loop Lady Serendipity Dancing. Deze waren in november 2017 te zien bij Castellum Aquae in Bloemendaal.

 'Henneman na weken uit haar 'hokje'. ruim 4 weken lang heeft kustenaar.....lees verder.....

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.hennemanmooiezaken.nl

e-mail:   juliahenneman@mac.com

 

 

 

 

 

Kunstkring Bloemendaal FIORE  | info@kunstkringbloemendaal.nl